Herken alcohol- en medicatiemisbruik, maak het bespreekbaar en bied de juiste steun. Leer over de impact van problematisch gebruik en krijg praktische tools mee voor een empathische aanpak.

Ontdek hoe je op een respectvolle en effectieve manier verbinding kunnen maken met personen met dementie. We maken zelf belevingsmateriaal (zoals voelpanelen, voelkussens, kijkdozen, ...) dat de zintuigen prikkelt en betrokkenheid stimuleert, en bekijken hoe een zorgomgeving optimaal kan worden ingericht om rust, overzicht en zelfredzaamheid te bevorderen. Je mag je zelfgemaakt belevingsmateriaa meenemen naar hun afdeling. .

Het bouwen van de langste en de meest creatieve kettingreactie. Door die nadruk op het bereiken van één gemeenschappelijk doel voor heel de groep, verschilt de Chain Reaction fundamenteel van competitieve teambuilding activiteiten.
Bij de Chain Reaction is er geen onderlinge competitie, wel samenwerking en overleg… en heel veel FUN!

Hoe zou jij reageren bij bepaalde uitspraken, aanrakingen? In deze workshop gaan we aan de slag met verschillende emoties en bespreken we welke invloed onze reactie hierop heeft.
Ben je nieuwgierig en wil je hiermee oefenen? Dan ben je van harte welkom in onze workshop!
Tijdens de sessie vullen we een vragenlijst in en checken we de energiebalans.
We bespreken waar jouw "knoppen" zitten, hoe je balans vindt tussen werk en privé, en hoe je met simpele technieken rust en focus bewaart.
Denk aan ademhalingsoefeningen, focusomgevingen en praktische tips, ondersteund door interactieve oefeningen.
Wil je sterker in je schoenen staan en met vertrouwen fysieke agressie aanpakken?
Tijdens deze interactieve training leer je afweertechnieken die eenvoudig, effectief en direct toepasbaar zijn.
We maken er een dynamische en leerzame ervaring van, waarin je spelendwijs werkt aan je eigen veiligheid en weerbaarheid.
geen zware of ingewikkelde technieken, maar prraktische vaardigheden die echt werken.
Samen oefenen we in een veilige omgeving
Ga naar huis met nieuwe skills en een flike dosis zelfvertrouwen.
In deze workshop leer je hoe je ondervoeding bij ouderen thuis kunt herkennen en aanpakken.
We geven handige tips om voeding makkelijker in de zorg te verwerken, zodat de gezondheid van kwetsbare ouderen beter wordt.
We bespreken simpele manieren om een gezond voedingspatroon te zorgen, ook als de situatie moeilijk is.
Na de workshop weet je precies wat je kunt doen om ouderen goed te helpen voor een gezond voedingspatroon.
We gaan aan de slag met gekende gerechten en steken ze in een modern jasje. Dit doen we door middel van bepaalde dresseertechnieken uit de gastronomie.
Door het gebruiken van deze technieken kan het gerecht eruitzien als een kunstwerk. het doel is om de eetervaring te verbeteren door visueel aantrekkelijk te zijn, wat de verwaching en het verlangen naar het eten vergroot.
Wil je leren hoe je vlot video's maakt en monteert met je smartphone?
In deze workshop ontdek je de basis van filmen en monteren met de gratis app CapCut.We combineren een beetje theorie met veel praktijk: van een kort script bedenken tot verschillende shots en effecten uitproberen.
Je krijgt handige tips en technieken mee om je video's creatief en dynamisch te maken. Aan het einde heb je je eerste afgewerkte video klaar om te delen!
Ouder worden in een partnerrelatie biedt veel voordelen.
Maar helaas blijft niet elke langdurige relatie even harmonieus. Diverse uitdagingen kunnen het relationele geluk onder druk zetten, zoals een chronische ziekte of de pensionering. Dit kan leiden tot stress en irritaties, en bij sommige koppels tot verschillende vormen van geweld. Vooral in de tweede levenshelft komen emotioneel geweld, zoals toenemende controle, en economisch geweld vaker voor.
Tijdens de lezing komen risicofactoren en de gevolgen van geweld aan bod.

Een reanimatiecursus volgen is niet alleen nuttig, het kan ook letterlijk levensreddend zijn.
Stel je voor: je bent superheld die een hart weer aan de praat krijgt!
Tijdens de workshop leer je alles over parameters, borstcomressies, beademing en het gebruik van AED - oftewel de red je leven machine.
Geen zorgen, je hoeft geen medisch wonder te zijn: je krijgt duidelijke uitleg en kunt oefenen op een oefenpop.
Je zult versteld staan hoe simpel en krachtig de technieen zijn die je leert. En zeg nou zelf, hoe vaak krijg je de kans om iemand dag echt te redden?
Tijdens deze workshop werk je op een speelse manier aan persoonlijke ontwikkeling. Door middel van een verrassend ganzenbordspel ga je aan de slag met creatieve vragen, interactieve opdrachten en inspirerende discussies om zo nieuwe inzichten te verkrijgen.
Verbind met collega’s, ontdek verborgen talenten en ga naar huis met inspiratie voor groei – én een flinke dosis plezier! 🎲✨
Een workshop over zien en gezien worden, over het belang van zien, registreren en delen. wat zie je en wat betekent dat? met wie deel je dat en op welke manier? Een workshop voor medewerkers in de woonzorgcentra, thuiszorg, de jeugdzorg en de dienstencentra.
We zien heel veel wanneer me met onze bewoner, klant, pupil bezig zijn en wat doen we dan met die indrukken? Schrijven we die weg of doen we dat niet? Wat moet je delen met je collega's en wat hoeft niet? Op welke manier schrijf je dat dan op de beste weg? Waarom zou je dat eigelijk doen want het kost tijd en leest die collega het wel?
Vragen die we allemaal wel eens hebben en niet allemaal hetzelfde zullen beantwoorden. In deze workshop krijg je antwoorden op de vraag waarom je dingen weg moet schrijven en je krijgt tips over hoe je dat het best kunt doen.
Een mens maakt in zijn leven een emotionele ontwikkeling door. In elke fase van die emotionele ontwikkeling heb je andere dingen nodig van je omgeving en in de interactie met anderen.
Dat is een belangrijk inzicht voor sociale professionals. Wie de emotionele ontwikkeling van mensen herkent en begrijpt, stuurt zijn verwachtingen bij en kan een juistere ondersteuning en begeleiding bieden.



Escapegame rond het thema palliatie hulp. Pallia-wat? Awel, palliatieve hulp!
Curieus? Kom dan naar de escape game van Palliatieve Hulpverlening Antwerpen
Hechte samenwerkingen geven ons maar al te vaak een goed gevoel en zorgen vaak voor mooie resultaten. In de realiteit kan er echter wel eens wat mislopen in samenwerkingen.
In deze workshop neemt Pim Vandijck je vanuit de positieve psychologie mee in inzichten, technieken en talrijke herkenbare situaties die jouw kunnen inspireren om te komen tot een betere en hechtere samenwerking.
Wist je trouwens dat de kracht van hechte teams nog duidelijker wordt op moeilijke momenten? Wil je weten waarom? Kom dan zeker naar deze sessie.

In deze interactieve workshop leer je hoe je veranderingen bij cliënten kan herkennen en hierop inspelen. We bespreken signalen zoals vergeetachtigheid, gedragsveranderingen, verwaarlozing en zorgweigering.
Door praktijkvoorbeelden, zoals cliënten die medicatie vergeten, onhygiënisch leven of agressief reageren, krijgen deelnemers handvatten om hierop in te spelen (respectvolle communicatie, grenzen stellen en samenwerken met andere zorgverleners).
De basisprincipes:
✔️ Creëer een veilige omgeving – Spreek rustig, duidelijk en gebruik visuele hulpmiddelen.
✔️ Communiceer respectvol – Ga mee in de beleving en geef keuzes.
✔️ Observeer & begrijp gedrag – Zoek de oorzaak achter veranderingen.
✔️ Stel grenzen – Blijf rustig en herhaal afspraken.
✔️ Begeleid en verwijs door – Werk samen met collega’s en professionals.
💡 Jouw aandacht maakt het verschil!
We willen allemaal dat bewoners zich thuis voelen in het woonzorgcentrum – geen hotel, geen ziekenhuis, maar écht thuis. Dat lukt pas als ze zichzelf kunnen zijn, erbij horen en nog steeds meetellen. Het belangrijkste? Dat we hen zien als mens, niet als ‘kamer 12’ of ‘de soep zonder zout’.
In deze workshop ontdek je, vanuit eender welke job, hoe jij daaraan kan bijdragen met simpele en haalbare ideeën.
Samen maken we van het woonzorgcentrum de gezelligste plek van de buurt!

Maar buurman, wat doet u nu? Wanneer is gedrag oké, wanneer spreken we van grensoverschrijdend gedrag en wanneer is er sprake van seksueel misbruik?
Tijdens deze vorming vertrekken we vanuit de methodiek Vlaggensysteem om een inschatting te maken van seksueel gedrag en leren we hoe te reageren.

Medewerkers die stress of zorgen hebben, gaan vaak slechter slapen. Hierdoor komen ze onvoldoende tot rust en kunnen de klachten verergeren. Een goede nachtrust en goede slaaphygiëne zijn van cruciaal belang om mentale overbelasting/burn-out/overmatige stress/… te voorkomen.
De dienst Welzijn heeft heel wat tips voor een gezondere nachtrust, die ze graag met jullie delen!
Heb je altijd al eens met spuitbussen, markers, acrylstiften en sjablonen willen experimenteren? Grijp nu je kans en schrijf je in voor onze Street Art Workshop! Onder begeleiding van onze collega Fabian, met een een passie voor grafifiti, grafische vormgeving en street art, krijg je rijmte en ondertsteuning om je artistieke talenten te ontdekken.
Samen werken we aan een verassend kunstwerk dat past binnen ons grote thema: Let's connect. ben jij ook al nieuwsgierig?
Ontdek de kracht van rust met Tai Chi
Tai Chi is een vloeiende meditatie die stress vermindert, je focus vergroot en je energie laat stromen. In deze workshop leer je hoe ademhaling en beweging samenkomen voor ontspanning en vitaliteit. Geschikt voor alle leeftijden en niveaus, helpt Tai Chi je om op een ontspannen manier kracht en balans op te bouwen.
Doe mee en ervaar zelf de rust en kracht van deze eeuwenoude kunst!
Lachende werknemers bereiken meer, lijden minder aan stress en zijn minder ziek. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat lachen helpt om negatieve stress om te zetten in positieve stress waardoor men zich beter gaat voelen in lichaam en geest.
SMILE AT WORK verzorgt lachsessies en lachworkshops, een ontspannende activiteit waarbij we lachen zonder reden. Het bestaat uit diverse leuke en ludieke oefeningen gecombineerd met relaxatietechnieken en brengt de deelnemers in een goede stemming en dichter bij elkaar.

In deze workshop ontdek je de kracht van geur in zorg en communicatie.
We verkennen hoe geuren invloed hebben op emoties, leren de Aroma Reset toe te passen voor stress en negatieve gevoelens, en gebruiken geur als communicatiemiddel met klanten, ondersteund door een handmassage met etherische olie.

Boomers, Gen X, Millennials of Gen Z: samenwerken tussen generaties kan een uitdaging zijn – maar ook een kans! In deze interactieve workshop krijg je praktische tips, herkenbare voorbeelden en direct toepasbare tools om generatieverschillen te overbruggen.
Ga naar huis met meer begrip, concrete handvatten en een actieplan om meteen te scoren op de werkvloer."

Aan de hand van bepaalde technieken zoals (zelf)massage, drukpunten, yoga houdingen, enzovoort leer je hoe je zelf kan ontspannen, maar ook hoe je dit kan toepassen bij de personen voor wie je zorgt.
